Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwijane bułeczki z pastą warzywną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mąka pszenna 2 łyżki
drożdże świeże 15 g
cukier 0,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
mleko 250 ml
mleko 4 łyżki
masło 40 g
jajko do posmarowania
pasta warzywna z nutą czosnku 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zwijane bułeczki z pastą warzywną

Do miseczki wsypujemy dwie łyżki mąki pszennej, cukier, pokruszone drożdże oraz cztery łyżki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy na 15 minut. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól oraz wlewamy mleko. Mieszamy łyżką. Następnie dodajemy roztopione masło oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie stół oprószamy mąką. Rozwałkowujemy duży prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na całym cieście rozsmarowujemy pastę warzywną. Zwijamy w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Kroimy na plastry o grubości 3-4 cm. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180*C przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 15.09.2017 10:06
Prześliczne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak