Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Około 14 sztuk

masło lub margaryna 100 gram
cukier trzcinowy 80 gram
jajko 1 sztuka
mąka kasztanowa 150 gram
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
sól 1 szczypta

Dodatkowo

płatki kasztanowe 15 gram
aloes kandyzowany 15 gram

Porada

Ciastka są delikatnie chrupiące i posiadają lekko miękkie wnętrze.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu do ciasta wmieszać płatki kasztanowe oraz kawałki aloesu kandyzowanego.
(Aloes dodatkowo pokroiłam na mniejsze części).
Krok 1 - Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym foto
2
Z masy uformować kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczeni.
Krok 2 - Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym foto
3
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 17 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy).
Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Krok 3 - Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 25.09.2017 21:12
Oj taaak, polecam.
gusia1000 14.09.2017 21:31
Na pewno ich smak jest nieziemski.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak