Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany "nocny" na zakwasie

5.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na chleb mieszany "nocny" na zakwasie, który zawsze wychodzi. Zobacz przepis i sposoby jego pieczenia!

Składniki:

zakwas żytni 200 gramów
woda letnia 250 mililitrów
sól 10 gramów
miód płynny 20 gramów
mąka żytnia typ 720 150 gramów
mąka pszenna typ 650 350 gramów
Kminek cały Prymat 1 łyżka
otręby do posypania blaszki
smalec do smarowania blaszki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany "nocny" na zakwasie

Chleb mieszany "nocny" na zakwasie - przepis, który pokochało wielu użytkowników, bo zawsze wychodzi, a pieczywo jest pyszne. Chleb można upiec w blaszce lub w rękawie do pieczenia.

Kroki postępowania

1
Połączyć aktywny zakwas żytni z letnią wodą, solą i płynnym miodem - wymieszać do jednolitej kondsystencji.
Krok 1 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto
2

Wsypać mąkę żytnią typ 720, pszenną typ 650 oraz ziarna kminku.

Krok 2 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto
3
Za pomocą łyżki wymieszać wstępnie składniki - jeśli ciasto jest zbyt zwarte do mieszania łyżką, wyrobić krótko hakami miksera.
Krok 3 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto
4
Ciasto chlebowe nakryć i ostawić na noc do wyrośnięcia w temp. pokojowej.
Szybkość wzrostu zależy od mocy zakwasu. U mnie w temp. 21-22*C rosło ok. 10 godzin.
Krok 4 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto
5
Wyrośnięte ciasto, które powiększyło objętość trzy razy lub bardziej przemieszać w celu odgazowania - ponownie nakryć i pozostawić jeszcze na 3-5 godzin. Przy drugim rośnięciu wystarczy podwojenie objętości.
Krok 5 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto
6
Dużą szeroką keksówkę albo dwie mniejsze posmarować dość grubo smalcem i dokładnie posypać otrębami pszennymi - przełożyć ciasto i mokrą dłonią wyrównać powierzchnię. Foremkę włożyć do foiowej torby i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto
7
Nagrzać piekarnik do 220-230*C, na dnie umieścić pojemnik z zimną wodą i dodatkowo spryskać wodą wnętrze nagrzanego piekarnika. Włożyć foremkę z chlebem i piec ok. 20 minut, a w międzyczasie kilka razy smarować wierzch bochenka zimną wodą. Podpieczony chleb ostrożnie wyjąć z foremki i postawić na kratce - dopiekać ok.10-15 minut z termoobiegiem.
Krok 7 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto

Więcej przepisów na domowe chleby znajdziesz w zbiorze CHLEB - POLECANE PRZEPISY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mania 04.10.2023 09:32
Chleb udaje się za każdym razem i jest pyszny! Dziękuję, że podzieliłaś się przepisem. U mnie wyrasta nieco szybciej, a że zle sypiam to wykorzystuje to i wyrabiam ciasto o 3.00 i 6.00 a potem piekę.
Kasia 30.07.2022 23:49
Wsadz chleb do rekawa do pieczenia -chleb wyjdzie rewelacyjny ,cienka skorka chrupiaca i wilgotny środek jak ze sklepu
Doradca Smaku 03.08.2022 09:38
Chętnie wypróbujemy! Dziękujemy za poradę :)
AsiaaK 13.09.2017 22:46
rewelka! ;p
jejkuchnia 13.09.2017 13:59
Pyszny taki domowy chlebek. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak