Przepis i sposób przygotowania na: Danie jednogarnkowe z ryżem i mięsem mielonym
Szybkie danie jednogarnkowe z mięsem mielonym, ryżem, paprykami, kukurydzą i pomidorami. Przyrządza się je ok 30 minut, podaje posypane startym serem i natką pietruszki. to danie jednogarnkowe to także sposób na czyszczenie lodówki. Na pewno na aromat i smak dania wpływają kmin rzymski, oregano i papryka - nie pomijajcie ich. Dzięki przyprawom danie będzie miało bogatszy smak!
1. Cebulę i czosnek drobno siekam, szklę na oleju. Dodaję mięso i mieszam, smażę do momentu jego przyrumienienia. Co jakiś czas mieszam.
2. Papryki kroję w kostkę, kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję pomidory, bulion, ryż, warzywa i przyprawy. Zagotowuję.
3. Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut (mieszam 2-3 razy w trakcie).
4. Na koniec dodaję ser żółty, trzymam jeszcze chwilę na ogniu, aż się rozpuści. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku. Na talerzach posypuję natką pietruszki.