Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane piersi z kaczki z sosem drobiowym, żurawiną i dynią piżmową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki na bulion

kurczak wiejski KONSPOL 1 szt
włoszczyzna 1 szt
cebula biała 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 8 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
sól 1-2 łyżki

składniki na kaczkę

piersi z kaczki 4 szt
sól 2 szczypty
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 szczypty

składniki na sos żurawinowy

żurawina 100 g
masło 50 g
woda 20 ml
cukier 20 g

składniki na sos do kaczki

bulion drobiowy 500 ml
mąka 30 g
sól i pieprz 2 szczypty
masło 3 łyżki

składniki na dynię

dynia piżmowa 1 szt
sól 1 szczypta
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 szczypta
oliwa 10 ml

Dodatki

liście nasturcji 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane piersi z kaczki z sosem drobiowym, żurawiną i dynią piżmową

Bulion drobiowy do sosu
Kurczaka wiejskiego KONSPOL dokładnie myję, dzielę na dwie połowy i zalewam zimną wodą. Gotuję na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny. Obieram włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, por i przypaloną palnikiem gazowym cebulę wrzucam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i gotuję. Cały proces gotowania powinien zająć około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 20-25 %. Na koniec doprawiam bulion solą.

Dynia
Dynię rozkrawam i oczyszczam z pestek. Skrapiam oliwą i doprawiam solą i pieprzem. Piekę około 45 min aż zrobi się całkowicie miękka. Studzę i usuwam skórę z dyni. Kroję na mniejsze kawałki.

Kaczka
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi z kaczki doprawiam solą i pieprzem z obu stron. Nacinam skórę ostrym nożem uważając aby nie uszkodzić struktury mięsa. Grilluję na średnim ogniu około 12 - 15 minut z każdej strony, często obracając. Po grillowaniu piersi odstawiam na bok i zostawiam w całości jeszcze na 5-7 minut aby odpoczęły.

Sos z żurawiny
Żurawinę podgrzewam z odrobiną wody i cukru. Po rozpuszczeniu cukru dodaję masło i mieszam. Smażę do momentu kiedy sos zrobi się gęsty.

Sos do kaczki
Rozpuszczam na patelni masło, dodaję mąkę i mieszam. Gdy powstanie jednolita masa dodaję bulion drobiowy i mieszam. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję aż sos zgęstnieje.

Wykończenie dania
Wykładam pokrojoną na mniejsze części kaczkę. Doprawiam solą, pieprzem i polewam sosem na bazie bulionu. Obok wykładam kawałki dyni, sos z żurawiny i dekoruję liśćmi nasturcji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak