Ziemniaczane bliny

Ziemniaczane bliny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    50 dkg
  • mąka

    15 dkg
  • jajka

    4 sztuki
  • mleko

    1 szklanka
  • sól

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    szczypta
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Dodać mleko, jajka, mąkę, sól i gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać. Na niewielkiej patelni stopić tłuszcz i smażyć z dwóch stron niezbyt cienkie bliny. Podawać z dodatkiem sosu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolcia12

13.11.2013 08:30
bardzo dobre

PaniMISIOWA

28.11.2010 10:54
apetyczne!

RenataZ-et

27.09.2010 12:50
Na pewno rewelacyjnie smakują takie ziemniaczki z gałką muszkatołową! Warte wypróbowania :)

Joanna108

22.09.2010 12:35
Uwielbiam połączenie ziemniki+gałka muszkatołowa. Dodaję jej do purre oraz do placków po bawarsku, dzięki czemu ziemniaki zyskują nie tylko wyrafinowany smak, ale i wspaniały aromat.

Małgorzata113

29.08.2010 18:36
muszę wypróbowac ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat