Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory zapiekane z ryżem
Wcześniej ugotować i odcedzić ryż, do gorącego wlać sporo oliwy, dodać do smaku suszonego tymianku oraz pieprzu. Wcisnąć świeży czosnek i dokładnie wymieszać.
Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie - połączyć z ryżem.
Ryżem napełnić wydrążone pomidory, skropić cytryną i na każdym ułożyć wcześniej odcięte części z szypułkami.
Pomidory ostrożnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym podanym oliwą, dodać na spód wydrążone pestki z pomidorów i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec do czasu, aż pomidory zupełnie zmiękną a skórką się lekko pomarszczy.
Podawać z dodatkiem pieczywa i jogurtu naturalnego lub śmietany.
Oliwą i pestki pomidorów w trakcie pieczenia utworzą lekki sosik.
Można podpiec razem z pomidorami gotowane w skórkach ziemniaki.