Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową..

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 5 dag
mleko 1,5 szklanki
margaryna 8 dag
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka tortowa 5 szklanek
jajko 3 sztuki "L"
sól - szczypta
śliwki 50 dag
morele 50 dag
wiórki kokosowe 4 łyżki
polewa czekoladowa - w opisie

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową..

Kroki postępowania

1
do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 30 minut
Krok 1 - drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. foto
2
do wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę z solą, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, do roztopionej margaryny wlać zimne mleko i od razu wlać do ciasta
Krok 2 - drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. foto
3
hakiem wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto ma mieć konsystencję dość luźną, nie za gęstą
Krok 3 - drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. foto
4
ciasto posypać łyżeczką mąki, nakryć talerzem do wrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło
Krok 4 - drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. foto
5
forma 40x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do blachy, na cieście rozłożyć naprzemian wypestkowane śliwki i morele, posypać wiórkami kokosowymi, piekarik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
Krok 5 - drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. foto
6
1/2 szklanki pudru cukru z 1 łyżeczką soku z cytryny i łyżkją mleka wymieszać, wlać podgrzaną w mikrofali polewę czekoladową i wymieszać
Krok 6 - drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. foto
7
polewą polać wierzch ciasta i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest bardzo lekkie, puszyste i z owocami, kokosem i polewą smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!
Krok 7 - drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak