Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łódeczki ziemniaczane z fasolką szparagową ,jajkiem na rukoli

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 4 szt,duże,
jajko 8 szt,
rukola 1/2 op,
natka pietruszki kilka gałązek,
fasolka szparagowa 200 g,
masło klarowane 2 łyżki,
sól i pieprz do smaku,
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Łódeczki ziemniaczane z fasolką szparagową ,jajkiem na rukoli

Duże ziemniaki dokładnie wyszorować a następnie gotować w osolonym wrzątku około 35 minut.

Odcedzić i wystudzić.

Każdy ziemniak przekroić wzdłuż na dwie połówki, po czym wydrążyć łyżką miąższ ( środek ziemniaka).

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i włożyć do naczynia połówki ziemniaków.

Fasolkę szparagową opłukać odciąć końcówki, następnie pociąć na 2 - 3 części, włożyć do garnka z wodą lekko osoloną i gotować około 8 - 10 minut.

Następnie podsmażyć na maśle klarownym.

Podsmażoną fasolkę włożyć w wydrążone połówki ziemniaczków.

Jajka wbić do miseczki, tak aby żółtka były w całości.

Dużą łyżką wyjmować po jednym żółtku i nakładać na fasolkę w ziemniaczkach, dodać białka, posypać posiekaną pietruszką zieloną oraz oprószyć solą i pieprzem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec około 15 minut, do ścięcia sie jajek i zapieczenia ziemniaków.

Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 10.08.2017 06:32
Były pyszne;)
gusia1000 09.08.2017 14:43
Fajne jedzenie.
anka1988 08.08.2017 16:56
ciekawe dodatki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak