Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką
Kroki postępowania
Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku).
(Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem.
Dodać cebulę z szynką uprzednio pokrojoną w kostkę i roszopnkę.
Całość wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
Wierzch gotowej tarty można posypać dodatkową porcją sera.