Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura malinowa z agrestem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 2 kg
cukier 2 kg
woda 5 szklanek
agrest 3 szklanki
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
cukier 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura malinowa z agrestem

Wykonanie:
Agrest umyć, oczyścić, wrzucić do gorącego syropu sporządzonego z 3 szklanek cukru i 1 szklanki wody, przykryć i odstawić na 12 godzin. Maliny opłukać, osączyć i włożyć także do gorącego syropu sporządzonego z 4 szklanek wody i 2 kg cukru, po czym odstawić na 3 godziny. Po tym czasie maliny zagotować, wystudzić(proces ten powtórzyć 3 razy) zbierając szumowiny. Przygotowany agrest połączyć z malinami i smażyć bardzo powoli przez 10 minut z dodatkiem kwasku cytrynowego. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 21.07.2017 12:44
Pyszna! Uwielbiam takie domowe przetwory :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak