Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy drożdżowe w miętowej polewie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1 szklanka
jajko 2 szt
drożdże świeże 3 dag
masło 3 łyżki

Składniki na polewę miętową

cukier 1 szklanka
likier miętowy 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy drożdżowe w miętowej polewie

Wykonanie:
Drożdże, cukier wymieszać w 1/3 szklance ciepłego mleka i łyżka mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę, posolić, połączyć z resztą mleka, jajkami i rozczynem. Wyrobić ciasto aż stanie się elastyczne, wlać stopione ostudzone masło, jeszcze raz wyrobić i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować z ciasta kulki i gotować na parze pod przykryciem 15 minut- po czym polać przygotowaną plewą.
Wykonanie polewy:
Cukier zmiksować z likierem na gęsty, gładki lukier.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 15.07.2017 11:23
Smaczny pomysł :)
Ola1984 15.07.2017 09:31
Apetycznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak