Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 g
woda 1 Szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 1 i 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
żółtko jajek 4
cukier waniliowy 1
masło 1 kostka
Ciasto: 5
jajko 5

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

Margarynę zagotować z wodą i po troszeczkę dosypywać mąki następnie mieszając wrzucić do makutry. Ucierać do wystygnięcia dodać po 1 jajku na końcu dodać proszek. Rozlać na dwie blachy i upiec.
Wykonanie masy: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. ½ szklanki mleka rozmieszać żółtka, mąkę i wlać na gorące mleko. Chwilę gotować. Kostkę masła rozetrzeć dodając stopniowo ostudzony budyń. Placki przełożyć tak przygotowaną masą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 10.05.2011 15:17
Bardzo ją lubię.
Margo1 29.08.2010 18:10
Coś nie mogę się przekonać do tego ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak