Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z serem i kokosem
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło (ma podwoić objętość).
2. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy rozmącone jajko (odrobinę zostawiamy do posmarowania ciasta).Wsypujemy proszek budyniowy i cukier, dokładnie mieszamy.
3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, odpowietrzamy i wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm.
Wykładamy nadzienie serowe, posypujemy wiórkami, zwijamy roladę.
Kroimy na 3-4 cm kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy jajkiem, posypujemy wiórkami.
Pozostawiamy kilkanaście minut,aby ślimaczki podrosły, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na złoto.