Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ze schabu
2. Mielone mięso wyrabiamy z jajkiem ,posiekaną natką i bułką tartą, doprawiamy solą ,pieprzem i czosnkiem granulowanym (można dać świeży).
Płat schabu rozkładamy na desce, osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy czosnkiem granulowanym i majerankiem, wykładamy przygotowany farsz, na wierzchu rozkładamy pomidory osączone z zalewy.
Zwijamy ciasno roladę, możemy brzegi spiąć wykałaczkami.
3. Na wierzchu układamy plastry boczku (bez skórek), sznurujemy nicią,żeby w czasie pieczenia rolada się nie rozpadła.
Wkładamy do brytfanny o grubym dnie, na wierzchu kładziemy kilka listków laurowych, gałązki rozmarynu ,posypujemy kolorowym pieprzem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 *C, potem zmniejszamy temperaturę do 175 *C.Całkowity czas pieczenia 1,5 godziny.W czasie pieczenia od czasu do czasu polewamy pieczeń wytworzonym sosem.