Pączki z posypką kokosową

Pączki z posypką kokosową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka jaj

    8 sztuk
  • mąka pszenna

    75 dag
  • cukier

    3/4 szklanki
  • masło

    25 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • drożdże

    5 dag
  • skórka z cytryny

    2 łyżki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • marmolada

    25 dag
  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • spirytus

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej, łyżką cukru i połową szklanki mleka( najlepiej 3,2%). Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę pszenną należy przesiać na stolnicę. Wszystkie żółtka jaj utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą. Gdy drożdże wyrosną dodać je do mąki pszennej wraz z żółtkami. Wyrobić ciasto. Dodać do niego rozpuszczone masło, skórkę cytrynową i wódkę lub spirytus. Ciasto wyrobić, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość odrywać niewielkie kawałki, formować placuszki, nakładać na nie marmoladę, zlepiać i układać na stolnicy pączki. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać tłuszcz, gdy będzie już mocno nagrzany wrzucać na tłuszcz pączki i smażyć je w obu stron na lekko brązowy kolor. Wyjmować z tłuszczu, odsączać. Gotowane pączki należy lukrować i posypywać wiórkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

19.03.2013 21:32
zapowiadają się pysznie :)

iknkirke

24.06.2012 21:00
mniam

Katarzyna/kate1980

03.06.2012 21:51
superowe

adam1f

01.03.2012 00:23
dobre

bercik1

10.12.2011 22:16
Coś dla mnie.

rakow2

02.05.2011 16:43
pączki lubię nawet bez posypki

Krzysztof42

29.09.2010 12:22
pączki zawsze są super

bogumiła3

27.09.2010 10:54
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat