Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
oliwa 10 łyżek
woda letnia 10 łyżek
mąka pszenna 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śliwki węgierki 1 kg
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe

Śliwki wydrylować
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać mąkę , olej , wodę i proszek do pieczenia mieszając powoli . Przygotować formę o rozmiarach 30x32 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. 3/4 ciasta wylać do formy , ułożyć śliwki i zapiec w piekarniku około 15 min. Do pozostałej części masy dodać kakao, wymieszać. Po 15 min. wyjąć ciasto i ciemną masą polać wierzch. Piec 30 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak