Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACKI PO ZBÓJNICKU

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Placki

ziemniaki 2 kg
jajko
cebula
ząbek czosnku 3
mąka
sól 1/2 łyżki
pieprz większa szczypta
majeranek 2 łyżki

Sos

szynka wieprzowa 1 kg., może być też łopatka
pieczarki 50 dag
marchewka duża
cebula 3 średnie
papryka czerwona duża
ząbek czosnku
bulion 1 litr
koncentrat pomidorowy 3 płaskie łyżki
mąka
ziele angielskie 3
majeranek 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
tymianek łyżeczka
sól
pieprz 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

koperek suszony lub świeży
natka pietruszki suszona lub świeża
Szczypiorek cienki 1/2 pęczka
śmietana
ser żółty starty 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: PLACKI PO ZBÓJNICKU

Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram, ścieram na tarce. Dodaję jajko, mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości.
Mięso oraz cebulę kroję w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam osobno do momentu, aż wyparuje nadmiar wody. Warzywa i mięso przekładam do garnka. Całość zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę około 35 minut. Marchewkę oraz paprykę kroję w kostkę, dodaję do garnka wraz z przyprawami (majeranek, tymianek, papryka, sól, pieprz) i koncentratem. Duszę kolejną godzinę. W razie potrzeby doprawiam. Sos powinien być wyrazisty w smaku.
Placki polewam sosem, oprószam startym serem. Dekoruję kleksami ze śmietany. Na koniec posypuję posiekanym szczypiorkiem, koperkiem oraz pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak