Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z kalarepki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew młoda 1 pęczek
seler kilka liści
por kilka liści
Liść lubczyku suszony Prymat kilka sztuk
pomidor 1 sztuka
kalarepka młoda 2 sztuki
ziemniaki młode 1/2 kg
śmietana 30% 1/2 szklanki
masło 1/4 kostki
koperek
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kalarepki

Marchew umyć i delikatnie oskrobać ze skórki, następnie pokroić w plasterki, kalarepę obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim marchew z kalarepą, zalać 1,5 litra bulionu warzywnego, dodać zieleninę razem z cała pietruszką i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości. Kiedy warzywa są miękkie przy pomocy łyżki wyjąć wygotowaną ze smaku zieleninę i do zupy dolać śmietankę, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i doprawić do smaku, solą , pieprzem ziołowym ( ja doprawiam też jarzynką), przed podaniem posypać zielonym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak