Zapiekanka żywańska

Zapiekanka żywańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 szt
  • kiełbasa śląska

    2 szt.
  • słonina wędzona

    40 dkg
  • ziemniaki

    5 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • olej

    2 łyzki
  • wieprzowina

    0,5 (łopatka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić na sznycle, rozbić, posolić i posypać pieprzem. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Kiełbaski przeciąć wzdłuż i jeszcze na pół. Słoninę pokroić w paski, a cebulę w grubsze plasterki. Folie aluminiowa pociąć na płaty około 20x20 cm i posmarować ją olejem. następnie kolejno układać składniki na folii w niewielki prostokąt: najpierw posypane sola ziemniaki, na nich słoninę, sznycle, kiełbasę i pokrojoną cebule. Zawinąć szczelnie brzegi folii aby w czasie pieczenia nie wyciekał sos. Ułożyć paczuszki na nie wysmarowanej blasze do pieczenia i piec w średnio rozgrzanym piekarniku około 40-50 minut. Podawać zapiekankę w folii bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat