Pasztet z dorsza

Pasztet z dorsza

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    10 dkg
  • wątróbka wieprzowa

    10 dkg
  • marchewka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • smalec

    10 dkg
  • bułka tarta pikantna

    2 łyżki
  • mąka

    4 łyżki
  • filet z dorsza

    1 kg
  • bułka czerstwa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety obsypać mąka i obsmażyć z obu stron na rumiano. Pokrojoną w kostkę cebulę, słoninę, czerstwą bułkę i wątróbkę włożyć do rondla wraz ze starta na jarzynowej tarce marchewką. . Dodać smalcu, przyprawy, ułożyć na wierzchu porcje dorsza, przykryć i dusić aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Następnie wszystko zmielić w maszynce z drobnym sitkiem (takim do pasztetów) dodać surowe jajka i wyrobić drewniana łyżką. Ułożyć masę w rondlu wysmarowanym tłuszczem i obsypanym tarta bułką. Piec w niezbyt gorącym piekarniku (170 stopni) przez około 20 minut. Pasztet można podawać na gorąco lub na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Izabela28

13.06.2011 13:03
fajny pomysł:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat