Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki mięsno-warzywne

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 30 dag( z łopatki)
marchewka 5 dag
pietruszka 5 dag
seler korzeniowy 2-3 dag
kapusta pekińska 1-2 liście
por młody 1 szt
jajko 2 szt
czosnek 1 ząbek
bułka czerstwa 0,5 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki mięsno-warzywne

Kroki postępowania

1
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Krok 1 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
2
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mielonego mięsa, wbić 1 jajko.
Krok 2 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
3
Por i kapustę pekińską, posiekać. Przygotowane warzywa połączyć z mięsem, dodać zmiażdżony czosnek.
Krok 3 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
4
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
5
Masę mięsno-warzywną dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki bułki tartej.
Krok 5 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
6
Z przygotowanego mięsa uformować kotleciki, zanurzać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej.
Krok 6 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
7
Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 7 - Kotleciki mięsno-warzywne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak