Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowy "Kleks"

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 400 g
masło 100 g
miód 2 duże łyżki
cukier 100 g
jajko 2 szt
kakao 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Warstwa jabłkowa

dżem 500 g (jabłkowy)
galaretka cytrynowa 1 szt

Krem

masło 250 g
mleko 500 ml
żółtko jajek 2 szt
kasza manna 3 płaskie łyżki
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy
wiórki kokosowe 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

Wielkość blaszki 24x36. Po upieczeniu placków, od razu zdejmujemy papier, na którym się piekły, gdy wystygną będzie to trudne. Ciasto najlepsze jest drugiego dnia.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy "Kleks"

1. Ciasto :
Masło siekamy z mąką , dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao.
Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.
Dwie wałkujemy cienko (najlepiej na papierze) i przenosimy na blaszki.
Trzecią część ciasta łączymy z łyżką kakao, zagniatamy aż składniki się połączą.
Brązowe ciasto też wałkujemy, placek może być trochę grubszy od miodowych i nieregularny, ponieważ będzie połamany po upieczeniu.
Placki pieczemy w 165-170 *C po ok. 10-12 minut.
Studzimy.
2. Dżem przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy aż się rozpuści.
Gorącą masę wylewamy na jeden z miodowych placków (najlepiej umieścić go w blaszce) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3. Krem :
1/2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, doprowadzamy do wrzenia.
Resztę mleka mieszamy z żółtkami i kaszą manną, wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy 3-4 minuty,aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając.
Pod koniec dodajemy wiórki.
Masę grysikową studzimy.

4. Ciemny placek łamiemy na kawałki o nieregularnych kształtach.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce grysik, na koniec wkrapiamy sok z cytryny.
Dodajemy połamane ciasto kakaowe i mieszamy łyżką.
Krem wykładamy na wystudzone jabłka, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim plackiem miodowym.
Lekko dociskamy i odstawiamy do lodówki.
Ciasto polewamy polewą czekoladowa i dekorujemy wiórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 28.06.2017 16:32
Podstawiaj talerzyk, już daję :)
Patrycja33 28.06.2017 10:36
megaaa ciacho! poproszę kawałek do kawki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak