Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 3 szt duże
mąka pszenna 3/4 szkl
kakao 2 łyżki kopiaste
czekolada 1/2 tabliczki startej
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka pełna
woda 2 łyżki
masa
śmietana 1 op śnieżki
mleko 3/4 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki kopiaste
sok z cytryny
Dodatki:
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
brzoskwinie w puszce 1 op
powidła albo dżem

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

Jajka wybić i ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać wodę i mąkę z kakao, proszkiem i czekoladą cały czas ubijając.
Ciasto przelać do przygotowanej dużej tortownicy i piec do suchego patyczka ok 35 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i posmarować powidłami.
Żelatynę rozmieszać w małej ilości gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
Brzoskwinie osączyć z zalewy. Galaretkę przygotować wg przepisu na op i odstawić do lekkiego stężenia (można ująć troszkę wody).
Śmietanę przygotować wg przepisu na op, dodać cukier waniliowy i na koniec ubijania żelatynę. Wyłożyć śmietanę na powidła, wyrównać i układać na niej pokrojone na cząstki brzoskwinie.
Wszystko zalać tężejącą galaretką.
Schłodzić i dowolnie udekorować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 27.06.2017 10:28
wygląda apetycznie,mniam :-)
bertpvd 26.06.2017 23:01
Smaczny przepis
Motorek 26.06.2017 22:48
pyszne ciasto
agnieszka214 26.06.2017 21:08
Lubię takie czekoladowe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak