Włoskie pulpety z makaronem penne w sosie pomidorowym

Włoskie pulpety z makaronem penne w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpety

  • mielona wołowina

    500 g
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • cebula

    2
  • natka pietruszki

    50 g

Sos

  • olej

    1 łyżka
  • marchewka

    1
  • seler

    2 łodygi
  • cebula czerwona

    1
  • ząbki czosnku

    2
  • pomidory w puszce

    1
  • woda

    1 szklanka

Dodatki

  • makaron penne

    100 g
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • bazylia świeża

    4 listki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski włożyć mieloną wołowinę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną świeżą pietruszkę, paprykę słodką oraz suszoną bazylię. Następnie doprawić solą morską i kolorowym pieprzem, całość dobrze wymieszać. Z tak wyrobionej masy uformować niewielkie pulpeciki. Przełożyć do naczynia i piec 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni .
W międzyczasie przygotować sos. Do rondelka wlać olej i dodać pokrojone warzywa: marchewkę, seler naciowy, czerwoną cebulkę i czosnek.
Całość dusić przez kilka minut, a następnie dodać pomidory w puszce i wodę, doprawić solą morską i kolorowym pieprzem.
Gotować przez około 20 minut, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.
Pulpety dodać bezpośrednio do sosu wraz z sokami.
Tak przygotowane pulpety możemy podawać z ugotowanym makaronem, świeżą bazylią i oliwą z oliwek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia56

23.06.2017 14:43
NA PEWNO PYSZNE

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat