Przepis i sposób przygotowania na: Szafranowe risotto z rukolą i pistacjami
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem (około 3 szklanki na 1 szklankę ryżu), pamiętając o mieszaniu.
W międzyczasie dodajemy szczyptę szafranu, a pod sam koniec rukolę zmiksowaną z oliwą z oliwek. Gdy ryż będzie miał już odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i kolorowym pieprzem, dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy z listkiem rukoli oraz pistacjami. Życzę smacznego! :)