Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z PIECZARKAMI I POREM

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podstawowe

por mały
pieczarki 15 większych
szynka 4 małe plasterki OPCJONALNIE
ser żółty starty 15 dag
papryczka chili kawałek - można zastąpić przyprawą, ale lepiej użyć świeżej
ciasto francuskie 275 g

Dodatkowo

śmietana łyżka
sól
tymianek
masło łyżka
Natka pietruszki suszona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z PIECZARKAMI I POREM

Formę do tarty smaruję masłem, wykładam ciasto, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasto najlepiej obciążyć suchą fasolą lub czymś podobnym, aby nie podnosiło się podczas pieczenia.
Pieczarki i pora kroję w plasterki, szynkę w paseczki, a chili siekam.
Na maśle podsmażam pieczarki. Kiedy się przyrumienią dodaję pora z papryczką, po chwili wrzucam szynkę. Doprawiam do smaku solą i sporą ilością tymianku. Dodaję śmietanę, mieszam. Zdejmuję z ognia, ponownie mieszam z 1/4 tartego sera.
Farsz wykładam na ciasto, posypuję pozostałym serem i pietruszką. Piekę przez kolejne 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 11.06.2017 12:36
mniam,zjadłabym z chęcią
Róża1 10.06.2017 15:59
coś w moim stylu :-)
ada.la 09.06.2017 23:15
wygląda smacznie
bertpvd 09.06.2017 22:25
Smaczny przepis
Edith85 09.06.2017 21:23
Smakowita tarta
agnieszka214 09.06.2017 20:39
Ale pyszna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak