Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone w sosie własnym i piwie z młodą kapustą

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5 kg (paski)
kapusta biała 1 główka (młoda)
cebula biała 2 duże
piwo jasne 250 ml
woda 400 ml
kminek 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
czosnek ząbki 2 duże ząbki
miód płynny 2 łyżeczki
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej do smażenia

Porada

Pyszne i sycące danie obiadowe- duszone żeberka wieprzowe z dodatkiem młodej kapusty połączonej z miodem. Do tego odrobina piwa w sosie. Danie ma niesamowity smak i aromat, a mięso samo odchodzi od kości.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w sosie własnym i piwie z młodą kapustą

Kroki postępowania

1
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i, dzielimy na 8 części. Każdy kawałek mięsa nacieramy dokładnie solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy po minucie z każdej strony na oleju i przekładamy do dużego garnka..
Krok 1 - Żeberka duszone w sosie własnym i piwie z młodą kapustą foto
2
Na tym samym tłuszczu smażymy 3 minuty pokrojoną w grube pióra cebulę i dorzucamy do mięsa. Zalewamy wodą wymieszaną z piwem i dusimy godzinę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Żeberka duszone w sosie własnym i piwie z młodą kapustą foto
3
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, szatkujemy i myjemy, dodajemy do mięsa razem z kminkiem i obranym, pokrojonym na plasterki czosnkiem. Dusimy kolejne pół godziny.
Krok 3 - Żeberka duszone w sosie własnym i piwie z młodą kapustą foto
4
Mięso wyjmujemy z sosu, a do garnka ciągle mieszając wlewamy skrobię ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Zagotowujemy. Dodajemy płynny miód, doprawiamy solą i czarnym, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Żeberka dodajemy z powrotem do garnka i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Smacznego!
Krok 4 - Żeberka duszone w sosie własnym i piwie z młodą kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 07.06.2017 14:24
bardzo dobre jedzonko
Wacław 07.06.2017 13:49
smaczne danie :-)
Bożena Matuszczyk 06.06.2017 23:19
Moje ulubione mięso .Pychotka;)
Diana Rusiłowicz 06.06.2017 19:44
Smaczna propozycja.
cukiereczek 06.06.2017 19:34
soczyste smaczne mięsko
Ada-Gaba 06.06.2017 18:51
pyszny obiadek
Urszula Świeca 06.06.2017 18:47
Pyszny obiadek.))
adelajda 06.06.2017 18:30
dobry obiadek
Janina 06.06.2017 17:05
Świetne jedzonko;))
IZABELA29 06.06.2017 13:59
Smacznie wygladają
pestka 06.06.2017 13:37
bardzo smaczny obiad
dodi 06.06.2017 13:21
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak