Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hamburgery z grilla

5.0
(93)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Hamburgery z grilla to gradka dla niejednego łakomczucha i wielbiciela dobrej sztuki mięsa. Zobaczcie jak przygotować soczyste mięso do burgerów z grilla i z jakimi składnikami najlepiej je zestawić w chrupiącej bułce.

Składniki:

Składniki na kotlety:

antrykot wołowy 800 gramów
Cebula suszona Prymat 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
sos sojowy 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
czosnek 2-3 ząbki

Do smaku:

Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

Dodatkowo:

bulki do hamburgerow 5 sztuk
sałata 5 liści
boczek wędzony 5 plastrów
ser żółty 5 plastrów
ogórki konserwowe 3-4 sztuki
pomidor 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
Musztarda sarepska Prymat 5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Hamburgery z grilla

Burgery z grilla, zwłaszcza gdy przygotujemy je samodzielnie od podstaw mogą napawać dumą, zwłaszcza po pierwszym kęsie burgera z grilla. Ten smak Was zachwyci! Połączenie chrupiącej bułki, wyrazistego i głębokiego smaku mięsa, a także ulubionych warzyw - uwielbiamy! Wiecie jak przygotować idealnego burgera? Przeczytajcie przepis i wskazówki poniżej!

 

Przygotowanie składników: Cebulę, ogórki i pomidora pokroić w plasterki. Plasterki boczku położyć na grillu na kilka minut aż będą chrupiące i zrobił się z nich bekon. Uważajcie tylko jeśli przygotowujecie boczek na grillu węglowym! Puszcza on dużo tłuszczu, co może wzniecić ogień.

Przygotowanie mięsa do burgerów: Mięso zmielić z czosnkiem w maszynce. Dodać musztardę, suszoną cebulę, sos sojowy, ocet balsamiczny, wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrabiać przez kilka minut. Z mięsa uformować 5 płaskich kotletów, grillować po ok. 4-5 minut z każdej strony. Na koniec położyć po plasterku sera na każdy kotlet.

Bułki do hamburgerów najwygodniej kupić w sklepie, ale jeśli macie czas na ich samodzielne przygotowanie w domu - koniecznie sięgnijcie po ten przepis: BUŁKI DO HAMBURGERÓW

Bułki przeciąć na pół i podpiec chwilę na grillu. Spód bułek posmarować musztardą, położyć sałatę, następnie kotlety, boczek, pomidora, ogórki oraz cebulę. Przykryć wierzchnimi bułkami posmarowanymi od spodu np. musztardą.

Najważniejsza kwestia to dobór mięsa: wołowina, a szczególnie antrykot wołowy, (który użyty jest w tym przepisie) o wysokiej zawartości tłuszczu sprawdzi się idealnie. To właśnie on sprawi, że mięso będzie soczyste. Nie możecie zapomnieć również o przyprawach! Podstawą jest pieprz i sól, ale warto je również doprawić suszoną cebulą, czosnkiem lub ziołami, choć dodatek tych ostatnich nie jest obowiązkowy. 

Przygotowując mięso, pamiętajcie by miało ono temperaturę pokojową, dlatego po wyjęciu go z lodówki odczekajcie jakiś czas. Równie ważne jest właściwe wyrobienie mięsa - musi być dobrze napowietrzone! Mięso do grillowanych burgerów najlepiej żeby miało grubość ok. 2-2,5 cm.

Przed położeniem burgerów na grillu upewnijcie się, że jego kratka jest dobrze natłuszczona, tak by mięso nie przywarło, a w efekcie nie rozpadło się. W zależności jaki stopień wysmażenia preferujcie, tak długo trzymajcie mięso na ruszcie: 

Stopień wysmażenia:

RARE - 2-3 minuty z każdej strony (temp. mięsa 49-52 stopnie Celcjusza)

MEDIUM - 4-5 minuty z każdej strony (temp. mięsa 60-63 stopnie Celcjusza)

WELL DONE - 6-7 minut z każdej strony (temp. mięsa 71-74 stopni Celcjusza)

SMACZNEGO!

Czas grillowania mięsa może być różny w zależności od rodzaju mięsa i jego grubości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 02.06.2017 11:41
takie hamburgery to sama przyjemność, aż chce się jeść
Konczi 02.06.2017 10:11
pysznie się prezentuje owa kompozycja smaków
Justi2401 02.06.2017 09:05
Wygląda tak apetycznie, że aż zrobiłam się głodna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak