Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
160 g -
cukier
1/2 łyżeczki -
sól
1/2 łyżeczki -
masło
15 g -
mleko
100 ml + do posmarowania -
drożdże
8 g świeże -
sezam
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Bułki do hamburgerów (4 szt)
Kroki postępowania
Najpierw wymieszać mąkę z solą,cukrem, masłem, a następnie wlać mleko z drożdżami i tak długo wyrabiać ręcznie aż ciasto stanie się gładkie, elstyczne, będzie odstawać od ręki (jak na foto);
Po tym czasie włożyć kulę z ciasta do pojemnika,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia;
Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia;
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)