Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wołowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1600 g
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
Owoc jałowca cały Prymat 10 ziaren
Rozmaryn suszony Prymat pół łyżeczki
majeranek pół łyżeczki
cząber pół łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wołowa

Mięso dzień wcześniej należy zamarynować. Najpierw wołowinę dokładnie myjemy, następnie osuszamy i nacieramy z obu stron solą, pieprzem, ziołami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Nalewamy wino, przykrywamy pokrywką i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę i pieczemy pod przykryciem bez termoobiegu. Najpierw w temperaturze 125 stopni przez 2 h 45 min, następnie obniżyłam temperaturę na 100 stopni i piekłam jeszcze przez 45 min. Upieczone mięso zawinęłam w folię aluminiową i odstawiłam na 15 min, aby odpoczęło. Po tym czasie mięso jest gotowe do spożycia. Sos z naczynia przelewamy do garnka i możemy go zredukować lub zagęścić mąką pszenną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 16.05.2017 20:29
Pysznie wygląda
Renataj 16.05.2017 19:31
Apetyczne mięsiwo:)
Janina 16.05.2017 17:06
Wspaniałe mięsko;))
bertpvd 16.05.2017 16:28
smaczne mięsko
jagoda5913 16.05.2017 14:57
super mięsko
Róża1 16.05.2017 11:35
Przepyszne mięsko !!! palce lizać :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak