Wieniec szpinakowo - serowy

Wieniec szpinakowo - serowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 gram
  • drożdże świeże

    25 gram
  • jajko

  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki

Nadzienie

  • twaróg

    200 gram
  • szpinak mrożony

    80 gram
  • ser żółty

    50 gram
  • ząbki czosnku

    1-2 sztuki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • sezam

  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wieniec szpinakowo - serowy
Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać sól, jajko, resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Wieniec szpinakowo - serowy
Do miski włożyć twaróg, rozmrożony, posiekany szpinak, starty ser i posiekany drobno czosnek.Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać.
Krok 3 - Wieniec szpinakowo - serowy
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Średnica koła ok. 30 cm. Przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4 - Wieniec szpinakowo - serowy
Nadzienie wyłożyć łyżeczką 3-4 cm od brzegów koła i resztę w kształcie kulki umieścić na środku.
Krok 5 - Wieniec szpinakowo - serowy
. Przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć brzegi. Ja dociskałam widelcem.
Krok 6 - Wieniec szpinakowo - serowy
W równych odstępach naciąć ciasto dookoła, nie docinając do samego środka. Nacięte kawałki wywinąć nadzieniem do góry. Zostawić na 15 minut do porośnięcia.
Krok 7 - Wieniec szpinakowo - serowy
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem środek ciasta. Piec na złoty kolor w temp. 175 stopni ok. 40 min.
Świetnie smakuje z czerwonym barszczykiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

12.05.2017 19:13
bardzo dobre

szynszyla

11.05.2017 17:29
aż ślinka cieknie:)

Habibi

09.05.2017 14:58
Apetyczny

Barbara13

08.05.2017 23:41
Smaczny !!

Bernadeta1

08.05.2017 21:58
Ale super wyszedł i na pewno pychota

cukiereczek

08.05.2017 20:04
zjadłabym kawałeczek

KORAL

08.05.2017 18:29
Pyszności :)

Janina

08.05.2017 16:54
Pyszności ;))

pestka

08.05.2017 16:11
bardzo smacznie wygląda

Stenka

08.05.2017 16:05
ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat