Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą (wersja na ciepło i zimno)
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą to pomysł na sycące, pełnowartościowe danie, które jest proste w przygotowaniu, ale co ważne - łączy w sobie to co najlepsze! Białko z tuńczyka, błonnik z ciecierzycy, świeże i chrupiące warzywa i zioła, brzmi jak idealna sałatka. Co ważne do sałatki z tuńczykiem i ciecierzycą nie musicie przygotowywać specjalnego dressingu. Wystarczy jedynie oliwa, ocet i przyprawy! Jeśli zależy Wam na ciekawszym i bogatszym smaku wykończenia - sięgnijcie po sosy sałatkowe Prymat!
1. Oczyszczoną paprykę skropić olejem i upiec w piekarniku. (Paprykę można też ugotować w wodzie. Chodzi o to, aby była miękka.)
2. Tak przygotowaną pokroić w drobną kostkę.
Brokuła ugotować (uważać, aby nie był rozgotowany) w osolonej wodzie i podzielić na mniejsze różyczki.
3. Jajka ugotować na twardo, cebulę drobno posiekać, a ciecierzycę odcedzić, opłukać (pod bieżącą wodą) i osuszyć.
4. W dużej misce połączyć kawałki tuńczyka, cebulę, paprykę, ciecierzycę, brokuła i natkę pietruszki.
Całość doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i skropić oliwą z octem.
5. Sałatkę dokładnie (i delikatnie) wymieszać, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
Opcjonalnie można obłożyć ją plasterkami ogórka lub kaparami.
(*) Sałatka w wersji na ciepło: Odcedzoną i opłukaną (pod bieżącą) wodą ciecierzycę należy podgrzać w świeżej wodzie.