Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską
Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską to pożywna propozycja na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy kolację. Do jej przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku składników, z czego wyłącznie trzy należy pokroić (kapusta pekińska, cebula i ogórki kiszone). Pozostałe składniki wysypiecie do miski prosto z puszki, a następnie wszystko razem wymieszacie tak, by stworzyły spójną całość. Spoiwem w sałatce z tuńczykiem i kapustą pekińską będzie majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami.
PRZYGOTOWANIE:
1. Odrzucić zewnętrzne liście kapusty, pozostałe opłukać i osuszyć. Odrzucić głąb i twarde części wokół niego. Kapustę drobno posiekać.
2. Warzywa z puszki dobrze odsączyć z zalewy, tuńczyka odcisnąć, fasole kilkakrotnie przepłukać.
3. Ogórka pociąć w kosteczkę, odrzucić końcówki.
4. Cebule i natkę obrać, umyć, osuszyć, drobno pokroić.
5. Majonez z jogurtem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie wymieszać i dodać do pozostałych składników.
6. Przyprawić, dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Przetrzymywać w chłodnym miejscu.