Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą (wersja na ciepło i zimno)
(Paprykę można też ugotować w wodzie. Chodzi o to, aby była miękka.)
Tak przygotowaną pokroić w drobną kostkę.
Brokuła ugotować (uważać, aby nie był rozgotowany) w osolonej wodzie i podzielić na mniejsze różyczki.
Jajka ugotować na twardo, cebulę drobno posiekać, a ciecierzycę odcedzić, opłukać (pod bieżącą wodą) i osuszyć.
W dużej misce połączyć kawałki tuńczyka, cebulę, paprykę, ciecierzycę, brokuła i natkę pietruszki.
Całość doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i skropić oliwą z octem.
Sałatkę dokładnie (i delikatnie) wymieszać, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
Opcjonalnie można obłożyć ją plasterkami ogórka lub kaparami.
(*) Sałatka w wersji na ciepło: Odcedzoną i opłukaną (pod bieżącą) wodą ciecierzycę należy podgrzać w świeżej wodzie.