Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z dodatkiem mąki pełnoziarnistej

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na 2 strucle

mąka pszenna 2 szklanki
mąka pełnoziarnista 1,5 szklanki
mleko 1,5 szklanki + do posmarowania wierzchu
drożdże suche 2 łyżeczki
cukier brązowy 3 łyżki
jajko 1 szt
olej pół szklanki
sól szczypta

dodatkowo

dżem lub marmolada 1 mały słoik
mak 2 łyżki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z dodatkiem mąki pełnoziarnistej

Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h, Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, następnie rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy dżemem lub marmoladą. Obie części zwijamy ciasno w rulon i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach, ponieważ strucla urośnie podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy. Strucle smarujemy mlekiem i posypujemy makiem, następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 min, aż strucla będzie miała złocisty kolor. Upieczone strucle posypujemy cukrem pudrem. W moim przepisie użyłam dżemu truskawkowego, ale uważam że lepiej nadziewać strucle marmoladą, ponieważ jest twarda i możemy jej nałożyć o wiele więcej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.05.2017 11:52
fajna strucla
Ada-Gaba 05.05.2017 11:01
apetyczne ciasto
mysza75 04.05.2017 10:57
jaka dobra do kawy mniam
Wiesława1 04.05.2017 10:19
Pyszna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak