Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka keksowa z lustrzaną polewą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
masło 20 dag
mąka tortowa 20 dag
mieszanka keksowa 10 dag
mąka ziemniaczana 1/2 szkalnki
cukier waniliowy 16 g
cytryna 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Lustrzana polewa

cukier 7 dag
śmietana 30% 50 ml
woda 25 ml
biała czekolada 35 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 listek
zielony barwnik opcjonalnie

Porada

Piaskowa babka, zdaje się tradycyjna, pełna mieszanki keksowej, jest delikatna o cytrynowej nucie , sypka, nowoczesności dodaje jej lustrzana polewa . Kusi wyglądem i smakiem, a przy tym prosta do pieczenia, chyba o to chodzi !

Przepis i sposób przygotowania na: Babka keksowa z lustrzaną polewą

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Jajka wbić do miski, wsypać cukry, ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy.
Krok 1 - Babka keksowa z lustrzaną polewą foto
2
Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do ubitej masy jajecznej, masło rozpuścić do płynnej konsystencji wystudzić,
Krok 2 - Babka keksowa z lustrzaną polewą foto
3
wlewać cienkim strumieniem do ciasta, delikatnie na najniższych obrotach miksera miksując, dodać sok z cytryny i otartą skórkę całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką.
Krok 3 - Babka keksowa z lustrzaną polewą foto
4
Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam.
Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 45-50 minut.
Gotowa babkę wyjąć z piekarnika, z formy wyjąć dopiero gdy przestygnie.

Lustrzana polewa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu.

Do małego garnuszka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować, gdy cukier się rozpuści wlać śmietankę i ponownie zagotować, zdjąć z ognia, dodać startą na tarce czekoladę oraz zielony barwnik-ilość zależy od efektu kolorystycznego jaki chcemy uzyskać, odciśniętą żelatynę, całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy-będzie dość lejąca –taka ma być, odstawić na całą noc w temp pokojowej, na drugi dzień, polewę zamieszać łyżką rozprowadzić na babce, udekorować dowolnie.
Polewa ta nigdy nie będzie twarda tylko lekko klejąca.

Słodkich wypieków!
Krok 4 - Babka keksowa z lustrzaną polewą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 25.05.2017 19:16
Wyszła fantastyczna
Wacław 02.05.2017 18:26
bardzo apetyczna :-)
Babeczka35 01.05.2017 08:01
Pysznie wygląda.
MagdalenaIC 01.05.2017 00:25
Pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak