Lody orzechowe

Lody orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    0,5 litra
  • żółtka

    4 szt
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    20 dkg
  • śmietanka kremowa

    10 dkg
  • wanilia

    1 opakowanie
  • orzechy włoskie

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka i jajka utrzeć z cukrem na jednolita masę. Zagotować mleko z wanilią i wrzące mleko powoli wlewać do utartych ją stale mieszając żeby białko się nie zważyło. Otrzymana masę podgrzewać aż zacznie gęstnieć, stale przy tym mieszając. Ostudzić i dodać orzechy. Pod koniec kręcenia lodów dodać ubitą śmietankę. Wymieszać i ostudzoną masę zamrozić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

buksiak12

13.09.2010 11:41
mniam mniam mniam

buksiak12

13.09.2010 11:41
mniam mniam mniam

buksiak12

13.09.2010 11:41
mniam mniam mniam

Dorota71

13.09.2010 11:08
super

Dorota71

13.09.2010 11:08
super

Emilia22

13.09.2010 10:28
bardzo interesujący przepis

Emilia22

13.09.2010 10:28
bardzo interesujący przepis

Emilia22

13.09.2010 10:28
bardzo interesujący przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat