Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pate z wątróbki drobiowej

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 45 dag
masło 20 dag
cebula szalotka 2 sztuki
rodzynki 50 g
nalewka owocowa 100 ml
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 3-4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mleko do namoczenia
mąka pszenna do obtoczenia

Porada

Pate to rodzaj delikatnego pasztetu, bardziej smarowidło, kremowe, delikatne z rodzynkami, szalotką i i ziołami prowansalskimi smakuje doskonale, najlepiej z pajdą świeżego ciemnego pieczywa, jako dodatek polecam chutney z czerwonej cebuli. Pycha!

Przepis i sposób przygotowania na: Pate z wątróbki drobiowej

Kroki postępowania

1
1. Rodzynki wsypać do miski, zalać nalewką ze śliwek, odstawić na 3 godziny.
Krok 1 - Pate z wątróbki drobiowej foto
2
2. Wątróbkę obrać z błonek, moczyć 2 godziny w mleku, następnie osączyć z mleka, osuszyć, obtoczyć w mące pszennej,
Krok 2 - Pate z wątróbki drobiowej foto
3
obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni.
Krok 3 - Pate z wątróbki drobiowej foto
4
3. Masło roztopić w rondelku, dodać pokrojoną szalotkę oraz podsmażoną wątróbkę i osączone z nalewki rodzynki, wsypać zioła prowansalskie,
Krok 4 - Pate z wątróbki drobiowej foto
5
całość gotować na wolnym ogniu około 5 minut pod przykryciem, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, całość zmiksować blenderem na kremowy mus.
Wyłożyć do ceramicznych miseczek, schłodzić.
Krok 5 - Pate z wątróbki drobiowej foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 23.04.2017 20:00
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak