Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka tortowa 2 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
cukier drobny 1/3 szklanki
wrzątek 1/4 szklanki
sól szczypta
aromat śmietankowy

Wnętrze ciasta

truskawki świeże 600 gram
galaretka truskawkowa 1 szt
wrzątek 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Polewa

czekolada 1 szt
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową.

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy przy końcu ubijania cukier 3 partiami.

Żółtka mieszamy i dodajemy do nich wrzątek oraz aromat śmietankowy.

Dodajemy do ubitych białek i ponownie miksujemy przez chwile, aby połączyć składniki.





Krok 1 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową. foto
3
Tak przygotowana masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 28x35 wyłożona papierem do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową. foto
4
Do masy dodajemy partiami mąkę, którą przesiewamy przez sito. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Krok 3 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową. foto
5
Truskawki oczyszczamy i kroimy na 4 części.

Galaretkę rozpuszczamy w 2 łyżkami żelatyny i odstawiamy do przestudzenia.
Gdy galaretka będzie chłodna przekładamy do niej truskawki.


Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia oraz umieszczamy biszkopt na zaczynając od lewego boku keksówki poprzez spód i drugi bok. Do tak przygotowanego biszkoptu wlewamy tężejąca już galaretkę z truskawkami. Przykrywamy reszta biszkoptu i dociskamy mocno. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy mleko. Ciasto polewamy polewą.

Krok 4 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową. foto
6
Po upieczeniu ciasto wykładamy na czysta ściereczkę i odwracamy.
Krok 5 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową. foto
7
Następnie zwijamy w ściereczkę jak na roladę i studzimy.
Krok 6 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową. foto
8
Zdejmujemy papier.
Krok 7 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową. foto
9
Temperatura pieczenia to 170 stopni przez 15 minut.
Krok 8 - Ciasto biszkoptowe z truskawkami 1 polewa czekoladową. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 25.06.2017 13:42
Bardzo smakowite:)
Edita 20.04.2017 10:43
ale pycha
Renataj 19.04.2017 21:38
Fajny pomysł.
Grazyna0211 19.04.2017 15:04
smaczny deser
KORAL 19.04.2017 12:42
Fajnie wygląda :)
Futka 19.04.2017 12:34
Pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak