Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowy pijak z wiśniami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 15 dag
jajko 3 sztuki
kakao 2 czubate łyżki
cukier brązowy 1 szklanka
mleko 150 ml
olej 120 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Krem czekoladowy

śmietanka 36% 1 litr
cukier puder 5 łyżek
żelatyna deserowa 5 łyżeczek
kakao 2 łyżki
galaretka wiśniowa 2 sztuki
wafelki 2 sztuki typu prince polo

Poncz

nalewka wiśniowa 1/2 szklanki
woda letnia 50 ml

Wierzch

wiśnie w syropie 1 słoik
wafelek 1 sztuka prince polo

Porada

Mega kakaowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, kakaowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie, zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy pijak z wiśniami

Kroki postępowania

1
1. Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową.

Mąkę pszenną mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Krok 1 - Kakaowy pijak z wiśniami foto
2
2. Jajka ubijamy na puch z brązowym cukrem, wlewamy mleko oraz olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy ręcznie trzepaczką tylko do połączenia.
Krok 2 - Kakaowy pijak z wiśniami foto
3
3. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej pergaminem.
Pieczemy 35 minut w temp 170*c, lub do suchego patyczka na grzaniu góra dół. Lekko ciepłe przekładamy na kratkę dołem do góry aby było równe. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia .Zimne wkładamy ponownie do blaszki.
Skrapiamy ponczem z nalewki wiśniowej rozmieszanej z wodą.
Krok 3 - Kakaowy pijak z wiśniami foto
4
4. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.
Krok 4 - Kakaowy pijak z wiśniami foto
5
5. Czekoladowy krem:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.
Kremówkę ubijamy na lekko sztywno, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kakao, miksujemy.
Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej wlewamy połowę rozpuszczonej żelatyny, oraz pokruszone wafelki, mieszamy delikatnie i rozprowadzamy na kakaowym cieście,
. na krem wylewamy tężejącą już galaretkę, wstawiamy do lodówki na 10-15 minut aby stężała.7. Resztę śmietanowo-czekoladowej masy zmiksować z resztą płynnej żelatyny, wyłożyć na galaretkę, powciskać osączone z syropu wiśnie, posypać pokruszonym wafelkiem Prince polo.

Włożyć na całą noc do lodówki.
Słodkich wypieków!
Krok 5 - Kakaowy pijak z wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 14.04.2017 21:47
smaczne ciasto
Grazyna0211 10.04.2017 15:06
świetne ciasto
Mniam 10.04.2017 11:00
Przepyszne ciasto!
Justi2401 10.04.2017 09:58
Na pewno jest pyszny :)
anka1988 10.04.2017 09:24
cudne ciasto
Stenka 10.04.2017 08:55
smaczne ciasto
jan_mag 10.04.2017 08:33
Pyszności;))
slodkieniebo 10.04.2017 08:30
Wspaniały ! :)
KORAL 10.04.2017 08:08
Pyszne ciasto :)
Franciszek 10.04.2017 00:24
super do kawy
aga3103 09.04.2017 23:20
Pyszne ciasto :)
Janina 09.04.2017 22:51
Świetne ciasto;))
Renata9 09.04.2017 22:49
Smaczne ciacho
Lis 09.04.2017 22:49
Wygląda niesamowicie smakowicie:)
halina17 09.04.2017 22:22
Lubię ciasta z wiśniami.
wwwiolka 09.04.2017 22:15
Bardzo fajny przepis.
jan_mag 09.04.2017 21:55
Mega ciacho
Wiktoria29 09.04.2017 21:31
wygląda apetycznie
Bożena Matuszczyk 09.04.2017 21:24
Super połączenie.Ciacho rewelacja;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak