Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta zasmażana

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt,
boczek wędzony 300 g,
cebula 1 szt,
olej 3 łyżki,
masło klarowane 3 łyżki,
mąka 2 -3 łyżki,
koper świeży 1/2 pęczka,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ocet do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta zasmażana

Kapustę oczyścić z brzydkich liści wierzchnich, drobno poszatkować.
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Obrać cebule i pokroić w kostkę.
Podsmażyć razem z pokrojonym wędzonym boczkiem dodając odrobinę oleju.
Dodać poszatkowaną kapustę,zalać wodą , doprawić solą,
Gotować pod przykryciem do miekkości kapusty.
Po ugotowaniu wodę odlać, dodać poszatkowany koperek doprawić do smaku pieprzem i solą odrobiną octu i cukru wymieszać.
Kapustę lekko zaprawić zasmażką.

Zasmażka;
Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć na jasno złoty kolor ciągle mieszając, dodać odrobinę wody energicznie mieszając aby nam sie nie porobiły grudki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 30.03.2017 16:55
Dziękuję za miłe komentarze;)
Wacław 28.03.2017 20:20
moja ulubiona kapusta :-)
gusia1000 28.03.2017 16:36
Warto tak robić.
adelajda 28.03.2017 15:31
Lubię tak kapustę
gosia56 28.03.2017 11:33
Taka młoda kapusta jest pyszna;)
w mojej kuchni 28.03.2017 10:41
same pyszności do zjedzenia
Bożena Matuszczyk 28.03.2017 10:18
Dziękuję serdecznie;)
Róża1 28.03.2017 09:49
za taką przepadam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak