Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z warzywami, kaszą orkiszową i chipsami mięsnymi
Pierś z indyka myjemy kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Czosnek siekamy i rumienimy na oleju, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, gdy się zeszkli dokładamy pierś i podsmażamy. Następnie paprykę kroimy w małe paseczki i dodajemy do mięsa, dusimy.
Po kilku minutach dodajemy płatki pomidorów suszonych i zioła prowansalskie, dusimy dalej.
Na oddzielnej patelni lub garnku do smażenia, plasterki wędliny wędzonej (pokrojone na wielkość około 4 na 4 cm), najlepiej baleronu lub boczku smażymy na głębokim oleju na złoto i chrupiąco. Gdy kasza się ugotuje dodajemy ją do mięsa i warzyw, mieszamy całość i kilka minut razem smażymy żeby smaki się połączyły.
Wykładamy na talerz, na wierzchu układając odsączone z tłuszczu chipsy mięsne. Podajemy gorące.