Przepis i sposób przygotowania na: Farfalle con funghi e prezzemolo
Umyte pieczarki kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy.
Na zimną patelnie wlewamy oliwę z oliwek (3 łyżki) i stawiamy na małym ogniu (ważne!). Ząbki czosnku nacinamy w kilku miejscach i wrzucamy na patelnię z oliwą. Czosnek ma puścić sok. Wyjmujemy go z patelni, gdy stanie się lekko brązowy (nie wolno go przypalić, bo stanie się gorzki!).
Potem wrzucamy pieczarki i smażymy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, można dodać szczyptę chilli w proszku. Smażymy jeszcze 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki (dowolna ilość). Dodajemy makaron. Mieszamy. Smażymy 2 minuty, mieszając. Makaron ma przesiąknąć wytworzonym sosem z oliwy i pieczarek. Podajemy ozdobione natką.