Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa galareta
2. Kurczaka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Kucharek
3.Po ugotowaniu wyjmujemy do przestudzenia.
4.Wywar z kurczaka przecedzamy do drugiego garnka. Odlewamy pół szklanki, a w pozostałym gotujemy starte jarzyny. Gotujemy jest około 15 minut. W tym czasie obieramy kurczaka z mięsa. Obrane mięso dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami.
5. W 1/2 szklance odłożonego gorącego bulionu rozpuszczamy żelatynę ( 6 łyżeczek na 1 litr wody)
6.Doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz przyprawą uniwersalną Kucharek ,dodajemy majeranek ,liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego gotujemy jeszcze około 10 - 15 min po czym wlewamy mieszając rozpuszczoną żelatynę ( nie gotując )
7.Ozdabiamy miseczki według swojego uznania ja ozdobiłam w ten sposób;
Na dno miseczek wkładamy po plasterku jajka ,trochę natki pietruszki oraz plasterki ugotowanej marchewki.
Gotową galaretę wkładamy do lodówki