Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto pierogowe

mąka pszenna 50 dag
woda ciepła 1 szklanka

Farsz

kasza gryczana 1 szklanka
grzyby suszone 10 dag
boczek 20 dag
cebula 1-2 szt
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną

Grzyby namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Odlać wodę, zalać nową i gotować około 15 minut. Wyjąć grzyby, a w wodzie w której się gotowała ugotować kaszę, Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Boczek pokroić w kostkę i podamążyć. Składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki.
Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Odstawić na 20 minut. Rozwalkować porcjami, wykroić krążki, na środek każdego wyłożyć łyżkę farszu, skleić dokładnie brzegi. Ugotować piergi w osolonej wodzie z dodatkieł lyżeczki oleju

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 12.02.2017 11:58
Farsz można zmielić albo jak ktoś woli pozostawić bez mielenia, ja robiłam różnie
Ada-Gaba 12.02.2017 10:49
na pewno pyszne
Lis 11.02.2017 21:44
Każde pierogi - uwielbiam:)
Renata9 11.02.2017 21:08
Na pewno dobre, jeszcze takie odsmażane.
adelajda 11.02.2017 20:30
uwielbiam pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak