Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowe babeczki z kremem z białej czekolady

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 g
jajko 2 szt
mleko 125 ml
orzechy włoskie siekane 50 g
mąka pszenna 185 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
budyń czekoladowy 100 g
masło 100 g
śmietana kremówka 30 ml
cukier puder 20 g
masa cukrowa 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowe babeczki z kremem z białej czekolady



Nastaw piekarnik na 160°. Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej. Masło utrzyj z cukrem i cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując, dodaj żółtka. Po dodaniu żółtek wsyp do masy mąkę i wymieszaj szpatułką. Do ciasta dodaj zmielone orzechy i ponownie wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanych masłem foremek na ciasteczka (około 5 cm średnicy) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 8 minut, ciasteczka powinny być złotobrązowe.
2

Śmietankę podgrzej w miseczce w kąpieli wodnej

. Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i delikatnie mieszając, poczekaj, aż się rozpuści. Odstaw czekoladę do przestygnięcia.
3

Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie cały czas mieszając, dodaj wystudzoną czekoladę. Miksuj do połączenia składników. Gotowy krem przełóż do szprycy i włóż na pół godziny do lodówki. Masę cukrową rozwałkuj na grubość 1,5–2 mm. Foremką do ciastek wytnij niewielkie serduszka.
4

Schłodzony krem nałóż na ciasteczka i przykryj serduszkiem z masy cukrowej.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak