Zupa z afrodyzjakiem

Zupa z afrodyzjakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • selera naciowego

    5-6 łodyg
  • selera korzeniowego

    40 dag
  • sera pleśniowego (niebieskiego)

    20 dag
  • śmietana

    3/4 szklanki
  • żółtka

    2 szt
  • orzechów włoskich

    5 dag
  • cebula biała

    2 sztuki
  • masło

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    do smaku
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • sól czosnkowa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łodyżki selera oczyszczamy z włókien, odcinamy z nich liście. Siekamy łodyżki, następnie obraną cebulę i podsmażamy jedno i drugie na rozgrzanym maśle przez około 3 minuty. Dodajemy obrany i starty na tarce seler korzeniowy. Wlewamy gorący bulion, doprawiamy i gotujemy całość około pół godzinki. Zupę lekko studzimy i miksujemy. Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę, a śmietanę mieszamy z żółtkami. Zupę ponownie zagotowujemy i dodajemy do niej ser. Trzymamy zupę na małym ogniu, tak długo, by ser rozpuścił się. Pod koniec wlewamy śmietanę z żółtkami. Już nie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem raz jeszcze, jeśli trzeba i dodajemy też sok cytrynowy do smaku. Zupę rozlewamy, posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz listkami selera naciowego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

01.06.2013 21:19
rewelacyjna

andzia123

03.07.2012 14:57
mmmmmmmm

Zoso

27.06.2012 22:42
ciekawa zupa

Barbara55

08.01.2012 18:32
można spróbować

kielcok1

26.11.2011 13:42
nie będę ryzykował

Adamorek

31.05.2011 18:18
ciekawe

rakow2

20.04.2011 19:33
byłbym ostrożny

Ewa99

18.10.2010 11:42
trzeba wypróbować!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat