Przepis i sposób przygotowania na: Zupa meksykańska z pulpetami
2. Marchew, ziemniaka i selera obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również drobno pokroić.
Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
3. W dużym garnku zagotować około 3 - 4 litry wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, marchew, ziemniaka, selera i gotować około 15 minut.
Do gotujących się warzyw dodać podsmażoną cebulę i czosnek.
4. Na patelnię wsypać paprykę i chili, dodać nieco tłuszczu i delikatnie podsmażyć, aż będzie wyczuwalny intensywny paprykowy zapach (nie przypalić). Pod koniec wlać na patelnię ze 2 - 3 chochle płynu z warzyw, wymieszać i wszystko wlać do garnka.
Dodać bazylię, cząber i kurkumę.
5. Do gotującej się zupy wkładać uformowane, niewielkie pulpety, płyn powinien powoli cały czas się gotować.
Po około 20 minutach sprawdzić, czy pulpety są ugotowane.
6. Dodać pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę oraz paprykę, gotować nie więcej niż 5 minut.
7. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, imbirem i solą.
Podawać posypane natką pietruszki lub świeżą kolendrą.