Kruche pierożki z jabłkami

Kruche pierożki z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • margaryna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać na stolnicy obie mąki, dodać resztę składników , zostawiając tylko połowę cukru i cukier wanilinowy. Ciasto dobrze wyrobić (gdyby było za gęste dodać trochę wody) Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na placki o grubości 0,5 cm i pokroić w pasy o szerokości 3-4 cm. Na tych pasach okładać obrane, wydrążona i pokrojone na 8 części jabłka (wcześniej każdą cząstkę jabłka obtoczyć w cukrze). Paski ciasta zalepiać na wierzchu i kroić tak aby każdy kawałek zawierał cząstkę jabłka. Zalepić brzegi (boki) pierożków, układać na blasze wysmarowanej margaryną piec 25 minut w gorącym piekarniku. Jeszcze cieple posypać cukrem waniliowym

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Natalia40

08.08.2011 22:12
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat